Jeśli czujemy się zmęczeni, wyczerpani, nasza skóra pozbawiona jest blasku, a mózg nie może się skoncentrować na zadaniu, powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu do diety kuracji oczyszczającej sokami. Ten szybki i skuteczny sposób sprawdzi się o każdej porze roku, przynosząc długotrwałe i widoczne od razu rezultaty.

Czy warto oczyszczać organizm również latem?

Przyjęło się twierdzenie, że kuracje oczyszczające przeprowadza się głównie po zimie, czyli okresie, kiedy jesteśmy obciążeni znacznie bardziej tłustym jedzeniem niż na wiosnę. Jadamy mało świeżych warzyw i za mało się ruszamy. Jednak skutki przemęczenia możemy odczuć również latem. Jeśli jesteśmy przepracowani, nie dostarczamy ciału wystarczającej porcji energii i witamin pochodzących ze spożycia świeżych, najlepiej surowych warzyw, to wskazana jest kilkudniowa detoksykacja organizmu. Jak to zrobić? Nie trzeba kupować gotowego menu składającego się z gotowych soków. Zaopatrzenie się w wysokiej jakości sprzęt jak sokowytłaczarka pozwoli nam na uzyskanie równie wartościowego koktajlu owocowo-warzywnego.

Skarby natury

Latem mamy możliwość skorzystania z tego, co dała nam natura. Sezonowe owoce i warzywa doskonale nadają się do tworzenia skutecznych soków oczyszczających. W letniej diecie odtruwającej szczególnie polecane są owoce jagodowe jak truskawki, jagody, maliny i borówki, a także zawierający dużo soli mineralnych i witaminy C soczysty arbuz. Na gładką i promienną skórę odpowiednie będą słodkie morele i brzoskwinie. Z warzyw odpowiednie będą szeroko dostępne w sklepach ogórki zielone, młoda marchew zawierająca spore ilości witaminy A oraz kapusta i pozostałe zielone warzywa liściaste – stanowią bowiem znakomite źródło cennych makro i mikroelementów oraz rzadkich witamin.

Polecane soki odtruwające

Każdy ma inne preferencje dotyczące smaków. Umiejętne dobranie odżywczych składników warzyw i owoców tak, aby koktajl był smaczny, nie jest aż tak trudne, jak się niektórym wydaje. Poniższe propozycje obejmują kilka różnych smaków, aby każdy znalazł coś dla siebie. Używając sokowytłaczarki Ronic, jesteśmy w stanie uzyskać wiele przepysznych mieszanek oczyszczających.

Pierwsza propozycja opiera się o na zielonych owocach i warzywach. Przygotowujemy dwie limonki oraz zielone warzywa odtruwające organizm – garść jarmużu i szpinaku, kawałek selera, ogórek, kawałek obranego ze skórki imbiru oraz natkę pietruszki.

Druga propozycja to kombinacja soku z arbuza oraz jagód. Arbuz doskonale nawadnia organizm po letnich upałach. W jego składzie znajdziemy likopen (przeciwutleniacz), aminokwasy, witaminy A, B6 i C. Arbuz zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za raka. Z kolei jagody zawierają w składzie cenne taniny odpowiedzialne za niebieskie zabarwienie owoców oraz wiele innych wartościowych substancji, jak witamina C i karoten.

Trzecia propozycja to szybki przepis na sok z zielonego ogórka, marchewki i rzodkiewki – taki napój uzupełni niedobory i oczyści ciało. Niepozorny ogórek to źródło potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku, odpowiedzialnego za wygląd włosów i paznokci. Marchewka posiada cenną witaminę A, natomiast rzodkiewka to bogate źródło kwasu foliowego, potasu, witamin B1, B2, B6 oraz minerałów jak magnez, miedź, wapń i żelazo.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ