Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Uważasz, że nie ma lepszego dodatku do popołudniowego ciasta niż ta świeżo parzona? W niniejszym artykule znajdziesz kilka sposobów na jeszcze lepsze przygotowanie ulubionego napoju. Przekonaj się, czy znasz i próbowałeś już wszystkich. Jeśli nie, koniecznie przekonaj się, jak kawa smakuje w nowym wydaniu!

Sposób na idealne espresso

Każdy kawosz bez wątpienia zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie ma dobrej kawy bez odpowiedniego przygotowania ziaren. Dla wielu mielenie jest wręcz najważniejszym procesem przyrządzania czarnego napoju. Warto wiedzieć, że kawa traci walory aromatyczne i smakowe bardzo szybko – do 30% w ciągu godziny od zmielenia. Z tego powodu osoby, którym zależy na napoju intensywnym, bogatym smakowo i energetyzującym, powinny zakupić młynek i mielić ziarna samodzielnie, najlepiej tuż przed zaparzeniem. Przekonaj się, który młynek jest lepszy: żarnowy czy udarowy.

Dla jakości kawy istotny jest także wybór ziaren. Warto kupować je od sprawdzonych dostawców. Muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach: suchych, chłodnych, bez stałej ekspozycji na światło. Kupuj niewielkie porcje, by zużyć je do trzech miesięcy od momentu wypalenia. Później mogą być zwietrzałe, mało intensywne, niesmaczne.

Kawa z mlekiem czy bez

Kawa z mlekiem czy bez?

Dla jednych zalanie kawy mlekiem urasta do rangi przestępstwa, drudzy wybierają mieszany napój z uwagi na delikatniejszy smak oraz łagodniejszy charakter. Kawa z mlekiem jest lepsza dla żołądka, zwłaszcza kiedy pijesz ją rano, na dodatek przed zjedzeniem śniadania. Jak przygotować idealne mleko do kawy?

Najłatwiejsze do spienienia jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2%. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz wybrać chudsze, np. 2% lub 0,5%, jednak spienienie go zajmie Ci więcej czasu. Zacznij od podgrzania mleka – w garnuszku lub mikrofalówce. Uwaga: nie może się zagotować! Wykorzystaj większy spieniacz tłokowy lub poręczną sprężynkę elektryczną. Po spienieniu uderz naczyniem kilka razy w blat. To sztuczka, dzięki której pianka stanie się gęstsza.

Idealne dodatki do kawy na deser

Miłośnicy słodkiej kawy z mlekiem i dodatkami chętnie sięgają po różne przyprawy i posypki. Jakie? Do czarnego napoju idealnie pasują: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, goździki, pieprz, chilli, wanilia. Jako posypki wykańczające napój sprawdzą się: wiórki czekoladowe, kakao, skórka pomarańczowa, cukier puder, siekane orzechy, płatki migdałowe. Wielbiciele czekolady mogą urozmaicić kawę: kilkoma kostkami ulubionej tabliczki, startą czekoladą, syropem lub likierem.

Czym słodzić kawę

Szukasz nowego pomysłu na „kawę z prądem”, którą rozgrzejesz się w wietrzny i chłodny wieczór? Przetestuj koniak, rum, whisky, wiśniówkę, adwokat. Jeżeli stosujesz pojedynczy alkohol, możesz wykorzystać pół kieliszka lub cały. W przypadku mieszania składników zastosuj równe proporcje, np. po 10 ml.

Czym słodzić kawę?

Jeśli sięgasz po rozbudowany przepis z likierem bądź syropem, napój nabierze słodyczy dzięki nim. Ciekawe jest też udekorowanie czarnej kawy bitą śmietaną – kontrast słodyczy i goryczy może zaskoczyć nawet przeciwników „ulepszania” klasycznego napoju.

Do posłodzenia kawy z mlekiem wykorzystaj: miód, cukier trzcinowy, syrop klonowy, czekoladę, biały cukier rafinowany, cukier karmelizowany. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, sięgnij po niskokaloryczne naturalne słodziki roślinne, np. stewię lub ksylitol.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ