Jeżeli wysoki poziom cholesterolu we krwi nie zostanie w odpowiednim momencie obniżony, może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nieraz nawet i samego życia. Z wielu powodów może nie trzymać się normy. Zazwyczaj jednak to właśnie dieta jest odpowiedzialna za podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego obniżeniu może on ulec dopiero wtedy, gdy zmagająca się z nim osoba wprowadzi pewne zmiany do codziennego trybu żywienia. Niby mogłaby również zacząć przyjmować pewne środki farmakologiczne, które lekarze całkiem chętnie zapisują swoim pacjentom, ale w rzeczywistości ich działanie jest bardzo powierzchowne – likwidują objawy chorobowe, kompletnie nie zajmując się jej przyczyną. A co podnosi cholesterol? Jakie produkty mogą podwyższać jego poziom? Na pewno jednym z tych najbardziej szkodliwych jest alkohol – i to pod każdą postacią. Najlepiej by było całkowicie z niego zrezygnować, ale jako że w dzisiejszych czasach trudno jest być abstynentem, warto zacząć się przynajmniej ograniczać i wypijać maksymalnie jedną lampkę wina tygodniowo. Podobnie negatywny wpływ na poziom cholesterolu będzie mieć nikotyna. Zawarta w papierosach potęguje uczucie stresu i napięcia, tylko pozornie działając uspokajająco, a w rzeczywistości napędzając i nakręcając cały organizm. Palenie papierosów można uznać za jeden z najgorszych i najbardziej szkodliwych nawyków, z którym każdy jednak jest w stanie sobie poradzić. Wystarczy odrobina samozaparcia i duża dawka motywacji. Wtedy można pokonać każde uzależnienie.

naszauroda.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ