Wokół jedzenia chleba krąży wiele plotek. Jedynym niepodważalnym faktem jest to, że jest to ważny symbol naszej kultury. Tym samym wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez chleba jako podstawowego składnika naszego pożywienia. Tymczasem bardzo wiele diet każe wyzbyć się tego rodzaju pożywienia i zastąpić go np. chrupkim pieczywem. Z drugiej strony wielu dietetyków uważa, że jest to ważna podstawa naszych posiłków. Zauważają, że 100g chrupkiego pieczywa może zawierać o wiele więcej kalorii niż 100g tradycyjnego chleba. Tym samym osoby, które chcą dbać o swoją szczupłą talię wpadają w pułapkę. Wygląda więc na to, że lepiej jeść tradycyjny chleb, niż chrupie pieczywo. Dobrze, ale co z białą mąką i innymi szkodliwymi substancjami, które znajdują się w najczęściej jadanym przez nas chlebie? Dietetycy podkreślają, że rzeczywiście najzdrowszym rodzajem chleba jest pieczywo pełnoziarniste, razowe. Więc jeżeli lubisz chleb wybierz właśnie ten rodzaj. Bądź jednak ostrożny. Nie każde pieczywo sprzedawane jako razowe właśnie takim jest. Piekarnie często używają karmelu, by sprawić wrażenie, że chleb jest razowcem. Tak podrasowane pieczywo jest jeszcze bardziej kaloryczne niż pieczywo białe, a zupełnie nie jest zdrowsze. Prawdziwy chleb razowy powinien być ciężki i kleić się w trakcie krojenia. Ideałem dla spożywania zdrowego pieczywa jest własnoręczne wypiekanie chleba. Nie każdy jednak ma takie możliwości czasowe i finansowe. Na sklepowych półkach znajdziemy wartościowe pieczywo, trzeba jednak poświęcić poszukiwaniom odrobinę czasu.

zdrowienatopie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBycie chirurgiem
Następny artykułDba o swój cholesterol

ZOSTAW ODPOWIEDŹ