Tłuste jedzenie szkodzi. To prawda znana nie od dziś. Pod tym względem medycyna już dawno wydała jednoznaczną opinię. Nie jest ona zbyt optymistyczna dl miłośników tradycyjnej kuchni, pełnej dań tłustych i smażonych z ogromna ilością niezdrowych przypraw. Nowoczesna dietetyka ma zupełnie inna propozycję. Wszyscy, którym zależy na własnym zdrowiu powinni z niej skorzystać. Polecane są dania świeże, mało przetworzone, a jeśli już trzeba to zrobić, to zdecydowanie korzystniejsze jest gotowanie na parze niż smażenie, duszenie, a nawet zwykłe gotowanie w wodzie. Dania przygotowane w ten sposób tracą mało cennych składników odżywczych, a przy okazji nie obciążają nadmiernie żołądka i wątroby. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Nie są również tuczące, więc zadowolą również tych, którzy dietę widzą jako sposób na schudnięcie. Dodatkową korzyścią, istotną zwłaszcza dla osób w średnim i starszym wieku jest obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę.

petitbaby.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZdrowie, zdrowie i zdrowie
Następny artykułPOMOC W SZKOŁACH

ZOSTAW ODPOWIEDŹ