Nasza dieta powinna być bogata w spożywanie rozmaitych ryb. Szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Jak często jeść ryby?
Ze względu na dobroczynny wpływ ryb na nasz organizm, zaleca się spożywanie ich dwa razy w ciągu tygodnia lub nawet więcej.
Zalety częstego jedzenia ryb:
1) ze względu na zawarte w nich łatwo przyswajalne białko przeciwdziałają depresji, dobrze wpływają na nasze zdolności intelektualne, zdecydowanie ograniczają wystąpienie chorób nowotworowych oraz poprawiają odporność – co jest szczególnie ważne w okresie jesieni i zimy, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju wirusy i bakterie;
2) ryby mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 i witaminy D3;
3) spożywanie ryb chroni przed miażdżycą, obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę serca;
Jakie ryby warto jeść?
Rybami, które warto na stałe umieścić w swojej diecie ze względu na zawarte w nich drogocenne tłuszcze, są przede wszystkim:
1) śledzie;
2) łososie;
3) makrele;
4) sardynki;
5) tuńczyki
6) pstrągi;
Jak usmażyć rybę?
Najpopularniejszym sposobem smażenia ryby jest smażenie jej w panierce zrobionej z jajek i mąki lub bułki tartej. Rybę namaczamy najpierw w jajkach, a następnie obtaczamy w mące lub w bułce tartej. By panierka dobrze trzymała się filetów i nie zostawała na patelni, warto dodać trochę mąki kukurydzianej. Należy pamiętać, że rybę trzeba smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Jak można inaczej przygotować rybę?
Wybierając rybę na kolację, musimy pamiętać, że panierka zwiększa jej kaloryczność. Warto zatem zastanowić się nad innym sposobem, w jaki możemy przygotować do spożycia naszą rybę. Jednym z pomysłów jest upieczenie ryby na grillu. Po odpowiednim uprzednim doprawieniu ryby, należy ułożyć ją na bezpośrednio na ruszcie, na folii aluminiowej, na tacce do pieczenia lub można użyć specjalnego koszyczka do grillowania ryb. Co jeśli jednak nie mamy dostępu do grilla, albo pogoda na dworze nie sprzyja pieczeniu posiłków? Rybę możemy upiec także w piekarniku wykorzystując do tego odpowiednią folię.

www.genotype.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ