Jaką rolę tak naprawdę odgrywają zioła w polskiej tradycji kulinarnej? Powszechnie wiadomo, że tradycyjna polska kuchnia, czyli tak zwana kuchnia sarmacka, była pikantna, ostra i niezwykle aromatyczna, jednak jeśli przyjrzymy się bliżej i bardziej analitycznie temu, co obecnie pojawia się na naszych talerzach, dojdziemy do wniosku że łączność między naszą kulinarną tradycją a naszą kulinarną współczesnością najwidoczniej została przerwana, a co najmniej że została osłabiona aż do utajenia. W każdym razie, nie ulega wątpliwości, że jeśli zioła odgrywają w naszym współczesnym, polskim jadłospisie rolę bardziej istotną, to chyba tylko wyłącznie w rezultacie takich czy innych inspiracji kuchniami orientalnymi. Oczywiście, w takim razie pojawia się ważne pytanie, skąd mogą pochodzić owe inspiracje, na zasadzie których zioła i przyprawy zyskują coraz większą popularność, jednak wiele wskazuje, że tego typu pytania będzie można zacząć rozważać dopiero za jakiś czas, wtedy gdy nasza sytuacja kulinarna jakoś się ustabilizuje i kiedy będzie można mówić o, przynajmniej względnym, ukonstytuowaniu się naszych gustów.

bezformy.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ