Desery to kwintesencja całej kolacji. To element, który ma za zadanie nie tylko osłodzić życie, ale także zachęcić do powtórnego spróbowania menu, a także nasycić i sprawić, że życie stanie się piękniejsze. Jeśli jeszcze okrasimy to odpowiednio dobranym winem, efekt będzie murowany!

Słodycz deseru a wino

            Podstawową kwestią w doborze wina do deseru jest jego słodycz. Trunek nie może bowiem ani zdominować nut smakowych dań, ani nie dopasować się do nich w sposób komplementarny. Dlatego do słodkich deserów, używa się wina przynajmniej tak samo słodkiego. Z kolei desery delikatniejsze, wymagają trunków półsłodkich lub nawet wina półwytrawnego. Wino ma być kompozycją dodatkową, która jednak uzupełnia się z deserem, a nie tylko mu towarzyszy.

Podkreślają smak potraw

            Dobrze dobrany rodzaj wina pozwoli na dopełnienie smaku deseru. Za słodkie zdominuje potrawę i stanie się główną nutą, unoszącą się na kubkach smakowych. Z kolei wino zbyt słabe do stopnia słodkości dania sprawi, że stanie się niewidoczne lub – co gorsza – da wrażenie kwaskowości. Czasami jest to oczywiście wymagane, ale zawsze musi być robione ze świadomością.

Ciężkie i lekkie desery

            Inne rodzaje win będziemy zatem serwować z deserami typowo ciężkimi, jak zimowy piernik czy ciasta z ciemną, szczególnie gorzką czekoladą. Do tego rodzaju dań najlepiej nadadzą się słodkie wina czerwone, np. odmiany porto. Z kolei bita śmietana, owoce oraz cytrynowa bez to doskonały entourage dla wina białego, słodkiego. Czasami wino półwytrawne białe sprawdzi się z lodami, by podkreślić ich smak. Wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z sorbetem czy też lodami śmietankowymi.

Wytrawne też się nadają?

            Jednak nie każdy wie, że do deserów możemy używać także win wytrawnych. Oczywiście, musimy uważać, gdyż jest to dość trudne zadanie – skomponowanie dania deserowego z winem wytrawnym. Jednak warto spróbować np. z ciastami drożdżowymi i musującym, włoskim i wytrwanym winem typu prosecco, które przełamie charakterystyczny smak. Warto także szukać własnych połączeń.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ