Olejek różany postrzegany jest jako jeden z najcenniejszych i droższych olejków eterycznych na świecie. Otrzymuje się go w skomplikowanym procesie produkcji z róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii. Posiada wiele właściwości od tego terapeutycznego aż do kosmetycznego. Olejek różany to również silny afrodyzjak. Jego szerokie zastosowanie sprawia, że coraz więcej osób interesuje się właściwościami tego olejku eterycznego i poszukuje informacji o jego zastosowaniu. Zobacz jak stosować olejek różany.

Z czego robi się olejek różany?

Najczynniejszy olejek różany wytwarza się z rzadkiej odmiany róży damasceńskiej uprawianej w Dolinie Róż w Bułgarii. Do uzyskania kilograma olejku różanego potrzeba aż 5 ton kwiatów. Zbierane są one raz w roku w godzinach porannych, kiedy to kwiaty pokryte są jeszcze rosą. Skomplikowany proces produkcji sprawia, że prawdziwy olejek różany z Bułgarii jest bardzo drogi. Może osiągnąć nawet cenę 100 zł za 1g. Osoby, chcące stosować olejek różany, a nie mogą sobie pozwolić na taki wydatek, mogą pokusić się o wykonanie własnego maceratu olejowego z róży.

Właściwości olejku różanego

Olejek różany w swoim składzie zawiera m.in. nerol, flawonoidy, eugenol i geraniol. Dzięki takiemu składowi wykazuje działanie uspokajające, antyseptyczne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Często stosowany jest do wzmacniania naczyń krwionośnych, łagodzenia podrażnień oraz pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej. Można go też wykorzystywać do leczenia poparzeń słonecznych.

Z dobrodziejstw olejku różanego korzysta również medycyna. Wykorzystuje ona olejek z róży do normalizacji ciśnienia krwi, przy niedobrze enzymów, bólach migrenowych, nudnościach, napięciu przedmiesiączkowym, leczeniu pleśniawek, nerwicy, normalizacji układu hormonalnego oraz przy terapiach przewlekłych chorób zapalenia żołądka. Jako silny afrodyzjak olejek różany to także częste lekarstwo na obniżone libido i inne zaburzenia seksualne.

Olejek różany w kosmetyce

Oprócz medycznego wykorzystywania olejku różanego, swoje zastosowanie znajduje również w kosmetyce. Działa on na skórę odmładzająco i łagodząco. Kosmetyki z olejkiem różanym polecane są do skóry suchej i z problemami trądzikowymi, a także Paniom, które chcą opóźnić proces starzenia się skóry. Stosując takie preparaty, wygładza się i przywraca elastyczność skóry, normalizuje gruczoły łojowe i potowe oraz redukuje blizny i rozstępy. Olejek z róży można stosować nie tylko do pielęgnacji cery, ale i włosów. Wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu i wzmacnia cebulki.  W kosmetyce olejek różany jest też  stosowany w masażach relaksacyjnych.

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Z cudownych właściwości olejku różanego niestety nie mogą skorzystać wszyscy. Jest on niewskazany dla kobiet w ciąży, osób z alergiami i nadwrażliwością na tę substancję oraz dzieci poniżej 7. roku życia.

Olejek różany, a woda różana

Wiele osób uważa, że olejek różany to, to samo co woda różana. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Woda różana to pozostałość po procesie destylacji płatków. Zawiera kwercetynę oraz lotne olejki eteryczne. Podobnie jak olejek działa przeciwzapalnie, antyseptycznie kojąco. Wodę różaną można wykorzystywać do oczyszczania ceny i nadawania jest zdrowego kolorytu. Może być też stosowana przy okładach na zmęczone powieki i zaczerwienione spojówki.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ