Rodzaje kieliszków, które muszą znaleźć się w restauracji

0
567

W domu można pić ulubione trunki z różnego rodzaju szkła. Ale restauracja nie może sobie pozwolić na to, by w najdrobniejszym stopniu odbiegać od najwyższych standardów, co oznacza również odpowiednie skompletowanie kieliszków.

Podstawowe kieliszki do wina

Absolutnym minimum jest posiadanie w restauracji trzech rodzajów kieliszków do wina; zwężającego się ku górze kieliszka do wina czerwonego, prostego kieliszka do wina białego i wąskiego, długiego kieliszka do szampana oraz win musujących. W wersji nieco bardziej zaawansowanej, będziemy mieć do czynienia z różnymi kieliszkami do różnych gatunków win. I tak do win ciężkich typu Bordeaux kieliszki będą smukłe z czaszą zwężającą się ku górze, zaś kieliszki do wina typu burgund są większe i pękate. Jeszcze inny kształt powinny mieć kieliszki do Pinot Noir czy wina różowego. Oba rodzaje mają nieco wykrzywiony do zewnątrz brzeg, z tą różnicą, że te drugie mają brzeg bardziej wywinięty. Kieliszki do wina białego można podzielić na kieliszki do win ciężkich, lekkich i słodkich. I tak do Chardonnay kieliszek najbardziej przypomina kształtem czaszy tulipana, dla lekkich win zarezerwowane są kieliszki delikatnie zwężające się ku górze. Dla białych słodkich win kieliszki przybierają nieco bardziej fantazyjne kształty. 

Kieliszki do wódki 

Kieliszki do wódki mają pojemność od 25 do aż 60 ml, jednak najczęściej stosowane są kieliszki o pojemności 40 ml oraz 50 ml. Klasyczne kieliszki do wódki to element obowiązkowy zwłaszcza w restauracjach naszej szerokości geograficznej. Najbardziej popularne kieliszki do wódki to te typu shot, bez nóżki i wykonane z grubszego niż kieliszki do wina szkła. Shoty mogą być zarówno zupełnie proste, jak i delikatnie rozszerzać czaszę ku górze. Kieliszki do wódki starszego stylu to te z bardzo krótką nóżką i długą czaszą oraz kieliszki na dość długiej nóżce ze stosunkowo małą czaszą. Tego typu kieliszki mogą przybierać formy proste, ale mogą również być ozdobione pojedynczymi elementami oraz w całości być wykonane ze szkła kryształowego. Budowa kieliszka do wódki jest w dużej mierze zdeterminowana sposobem spożywania tego alkoholu. I tak jak w przypadku wina, kieliszek napełniany jest w nieznacznym stopniu, tak kieliszek do wódki podaje się gościom prawie pełny. Szkło do wykonywania kieliszków do wódki zwykle jest białe, wszelkie kolorowe wstawki są rzadkością. Popularne kieliszki kryształowe mogą przybierać różne kształty i być odmiennie zdobione, od pojedynczych żłobień, po bardzo wysublimowane i gęste kształty. Nawet jeśli nie uważamy, że tego typu kieliszki są szczególnie urodziwe, zwykle kosztują od kilkunastu do kilkuset razy więcej od tych wykonanych ze szkła gładkiego. 

Kieliszki do innych napojów 

W restauracji, w której podaje się koktajle nie może zabraknąć charakterystycznych kieliszków o fantazyjnych kształtach. Zaś serwując różne inne alkohole nie można zapomnieć o zaopatrywaniu się w kieliszki do martini, kieliszki do likierów, pokale do piwa oraz kieliszki do drinków i whisky. W kieliszkach często podaje się też wodę, warto zatem zadbać, by ich kształt nieco odbiegał od kształtu kieliszków do wina.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ