Nie są to wszystkie narodowe zupy. Jednak każdy z nas z pewnością znajdzie w wyżej wymienionych swoją ulubioną. W niektórych domach podaje się każdego dnia dwa dania – zupę, jako danie pierwsze i obiad, jako danie główne. Jest to długa tradycja. Lecz ciężko jej przestrzegać w dobie gonitwy za karierą, męczącej rzeczywistości i wieloma obowiązkami. Przygotowywanie dwóch dań dla całej rodziny jest także o wiele bardziej kosztowne niż przygotowywanie jednej potrawy. Warto dodać, że do większości polskich zup dodaje się często kwaśną śmietanę. Nadaje ona całej potrawie wyrazistego smaku. Niestety jest ona często zbyt tłusta i szkodliwa dla naszego zdrowia. W krajach kuchni bałkańskiej i orientalnej, dodaje się do potraw jogurt, w którym zawartość tłuszczu jest zdecydowanie niższa. Mimo tego, że nie jest to nasz tradycyjny dodatek do dań, można zauważyć jego, co raz większą popularność w kuchniach. Innym elementem polskiej kuchni jest nabiał. Składają się na niego jaja, ser krowi, ser owczy, masło czy smalec ze skwarkami.

derm-art.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNowoczesna medycyna
Następny artykułZła dieta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ