Kasza jaglana ma mnóstwo wartości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Jedzenie jej pomocne będzie przede wszystkim w trakcie przeziębienia, grypy, czy zapalenia zatok, gdyż ma właściwości przeciwzapalne i pomaga szybciej pozbyć się śluzu zalegającego w organizmie. Dzięki niej szybciej pozbędziemy się kataru. Powinny włączyć ją do diety również osoby z mukowiscydozą. Pomoże zminimalizować nadprodukcję śluzu. Kaszę jaglaną możemy przyrządzić na miliony sposobów. Jeść na śniadanie w formie jaglanki (podobnej do owsianki) dodając owoce, orzechy czy inne słodkie dodatki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Będzie dobra do zastąpienia typowo ryżowych dać. Możemy zrobić kaszę smażoną, czy zjeść ją z ulubionym curry. Będzie idealnym i pożywnym dodatkiem do wszelkich koktajli i deserów, a także musów w postaci ugotowanej kaszy zmiksowanej z owocami. Taką formę podania polubią pewnie przede wszystkim dzieci. Bardzo dobrze sprawdza się również jako pożywny dodatek do zup. Możemy dodać kaszę jaglaną zamiast jęczmiennej do krupniku, czy do rosołu zamiast makaronu. Nadaje się również jako baza do placków i ciasteczek. Tylko jak ugotować kasze jaglaną tak aby była smaczna? Wiele osób narzeka na jej gorzki posmak. Kaszę jaglaną możemy jednak ugotować tak, aby tego posmaku nie było. Odmierzoną ilość kaszy jaglanej (na przykład szklankę) wsypujemy na sitko, a następnie płuczemy ją nad zlewem gorącą, bądź zimną wodą. Potrząsamy przy tym sitkiem. Po takim przepłukaniu kasza jaglana nadaje się już do normalnego gotowania według wskazówek na opakowaniu. Nie będzie mieć już tego niemiłego posmaku goryczki. Na jedną odmierzoną szklankę kaszy jaglanej zagotowujemy w garnku około dwóch i pół szklanki wody. Kaszę jaglaną wrzucamy na już gotującą się wodę. Warto do niej w tym momencie dodać odrobinę soli dla smaku i około łyżki oleju. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza. Po wrzuceniu do garnka kaszę mieszamy delikatnie tak, aby nie przywarła do dna garnka. Następnie przykrywamy pokrywką i czekamy. Kasza gotuje się około 15-18 minut na bardzo małym ogniu od czasu zagotowania. Nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż może z niej powstać po prostu papka. Po tym czasie wyłączamy gaz i po 5 minutach zdejmujemy pokrywkę czekając ewentualnie chwilę na odparowanie nadmiaru wody. Teraz możemy już nakładać i cieszyć się pyszną kaszą.

tubator.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ